Skip to main content

Goed om te weten

Wat is mediation

Mediation is de laatste jaren steeds populairder als methode om conflicten op te lossen. Niet alleen omdat het tot een beter en bevredigender resultaat leidt, maar ook omdat het goedkoper en vele malen sneller is dan naar de rechter gaan. Met elkaar in plaats van strijden tegen elkaar. Van 1 winnaar naar gezamenlijke winst. Mediation is erop gericht om een oplossing te vinden die voor beiden partijen passend is en jullie kiezen hier samen vrijwillig voor. Belangrijk is wat jullie bindt en niet wat het conflict verder laat escaleren. Omdat samen naar een oplossing wordt gezocht, houdt deze langer stand.

Mijn rol als mediator

Ik neem als mediator geen standpunt in, bedenk geen oplossingen en neem geen beslissingen. Dat doen jullie zelf, waarbij ik mij volledig zal inzetten om jullie proces te begeleiden. Of het nou om een familierelatie (ouders/opa/oma/zus/broer), een scheiding of een andersoortige relatie issue gaat. Jullie zijn kapitein op jullie eigen schip. Middels de inbreng van jullie Eigen Wijsheid komen jullie tot een bevredigende uitkomst voor alle betrokkenen.

Hoe ik om ga met jullie informatie

Uiteraard ga ik hier vertrouwelijk mee om. Wij tekenen allemaal voor een geheimhoudingsverplichting, zodat jullie vrij zijn om alles te bespreken.

De kosten en het vrijblijvend kennismakingsgesprek

Vertrouwen in mij als persoon is het belangrijkste als je het op waarde wilt inschatten. In alles wat ik voor jullie doe is vertrouwelijkheid gewaarborgd, zodat de kwestie uit de openbaarheid blijft en de mogelijkheid ontstaat om op neutraal terrein met elkaar tot een oplossing te komen. Hierbij gun ik jullie een vertrouwensrelatie met mij als jullie mediator. Dit leidt tot de beste resultaten. Mede daarom bied ik jullie graag een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan, waarin wij samen verkennen wat ik voor jullie kan betekenen. Daarnaast kan ik een inschatting maken wat de investering voor jullie zal zijn. Tijdens dit gesprek vertel ik jullie graag hoe jullie mediationproces eruit kan komen te zien.

Wie betaalt

Meestal betalen partijen elk de helft van de kosten, maar het staat jullie vrij om hierover andere afspraken te maken. In conflicten tussen werkgever en werknemer neemt de werkgever de kosten vaak voor zijn rekening. Wie de rekening betaalt, heeft geen enkele invloed op de mediation. Die voorwaarde wordt ook zo vastgelegd in de mediationovereenkomst. Deze overeenkomst is juridisch bindend, dus partijen inclusief de mediator moeten zich daaraan houden.

Mediatior of advocaat

  • Partijen hebben samen maar één mediator nodig en niet allebei een advocaat
  • Het uurtarief van een mediator is lager dan dat van een advocaat
  • Een conflict kan door een mediationtraject binnen enkele weken opgelost zijn met inzet van jullie beiden
  • De gang naar een rechter duurt lang en is kostbaar
  • De uitspraak van de rechter zal één der partijen veelal teleurstellen
  • Mediation zorgt voor een oplossing voor beiden partijen

Het resultaat is het belangrijkste argument om voor mediation te kiezen. Jullie helpen samen een conflict uit de wereld te helpen. Vaak blijkt de onderlinge relatie aanzienlijk verbeterd of zelfs helemaal hersteld te zijn.

Inzetten voor andere soorten mediations

Mediation is geschikt voor allerlei soorten conflicten. Ben je verwikkeld in een conflict met je buren, werknemer of werkgever en staan jullie beiden open voor mediation, dan plan ik graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek in om samen te ontdekken wat ik voor jullie kan betekenen.

In een dag of weekend tot gezamenlijke oplossingen komen

Dit is uiteraard afhankelijk hoe jullie in het conflict staan en hoever het conflict is geëscaleerd. Ik vertaal jullie wensen graag in een passend aanbod, zodra wij vrijblijvend kennis hebben gemaakt.

Waar, hoe en wanneer spreken wij af

Jullie bepalen! Ik bied zowel offline als online mediation aan.
Ik zorg voor een geschikte locatie naar wens of ik kom bij jullie thuis of op kantoor. Mochten jullie voorkeur hebben voor een online afspraak, dan zorg ik voor een geschikte online omgeving om de gesprekken te kunnen voeren. Laten wij gezamenlijk in de agenda’s kijken, wanneer wij af kunnen spreken. Vaak lukt het bij mij binnen één week. Eigen Wijsheid Mediation heeft flexibele openingstijden (ook in de avond of in het weekend).

Voorkomen beter dan genezen

Ik geloof erin dat je bepaalde conflicten kunt voorkomen als je vooraf duidelijke afspraken maakt en hier goed over blijft communiceren. Dit wordt ook wel premediation genoemd. Je kunt bijvoorbeeld vooraf afspraken maken en vastleggen voordat je gaat trouwen of voordat je een samenwerking binnen een (familie)bedrijf aangaat. Ik kan jullie begeleiden om goede werkbare afspraken vooraf te maken, zodat jullie ergens op terug kunnen vallen, mocht er toch een conflict of een scheiding ontstaan.

Als de andere partij geen mediation wil

Kies dan voor de één op één begeleiding. Ik sta jou persoonlijk bij en zal er alles aan doen om je te ondersteunen tijdens het conflict of jouw scheiding. Middels een luisterend oor en bruikbare tips. Ik maak dan graag helder wat je verwachtingen en wensen zijn met betrekking tot de gewenste uitkomst, wat jou kan helpen bij het benaderen van de tegenpartij. En heb je na de mediation behoefte aan hulp, dan kan dat ook.

Als mediation een te grote stap is

Dan zouden jullie kunnen overwegen om voor dialoog begeleiding te kiezen die Eigen Wijsheid Mediation ook aanbiedt. Ik zal als onafhankelijke en onpartijdige persoon jullie gesprek begeleiden. Mogelijk helpt jullie dit al voldoende en is een mediationtraject niet nodig.

Wat anderen zeggen over mij en eigen wijsheid mediation

“Angela heeft ons goed geholpen bij het afwikkelen van onze scheiding. Ze is analytisch en to the point, met oog voor de relevante omstandigheden en perspectieven van ons allebei. De kinderen voelden zich ook gehoord waardoor al onze belangen terug te zien zijn in ons convenant en ouderschapsplan. Dat geeft ons allemaal het gevoel door te kunnen met ons leven.”

“Angela snapt wat er kan spelen binnen een familiebedrijf. Zij heeft ons op een deskundige, maar zeker ook op een persoonlijke manier bemiddeld in ons conflict. Alles wat speelde is goed vertaald naar werkbare afspraken die zijn vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Wij raden haar en mediation aan, omdat wij nu onze energie kunnen steken in de toekomst van ons bedrijf.”

Ik vertel graag meer over de voordelen van mediation in een persoonlijke kennismaking